Ko se sa kim slaže u ljubavnom horoskopu?

Šta otkiva astrologija na osnovu znakova i pozicija planeta kada je u pitanju kvalitet odnosa, a šta definiše čiste emocije. Koji znaci imaju najveće šanse da im veza uspe i od čega to zavisi – a koji parovi su osuđeni na propast, otkrivamo u saradnji sa redakcijom časopisa Trećeg oka (najtiražnijeg časopisa za granična područja nauke na Balkanu)

Najčešća astrološka pitanja su vezana za ljubavne odnose. Ova tema je, pored karmičke astrologije, jedna od najpopularnijih, naročito što temu ljubavnih odnosa teško možemo da odvojimo od karmičke astrologije.


Vodeni znaci Rak, Škorpija i Ribe slažu sa zemljanim znacima – Bik, Devica, Jarac…

Većina partnera sa kojima se srećemo ispostavlja se da su sa nama bili u prethodnim životima. U zavisnosti kakav je odnos nekada bio, a naročito kako se završio, možemo da vidimo kako će danas izgledati ako se te dve duše ponovo sretnu. One će se sigurno sresti, po zakonu privlačenja, ako su ostali jaki utisci ili potrebe. Bez obzira da li se radi o ljubavi, mržnji, osveti, osećaju krivice ili nečemu drugom. Duše se magnetski privuku da bi prošli neke karmičke zadatke. Najčešći mamac je strast, odnosno fizička privlačnost, koja može da ide do granice opsesije. Imamo primere kada odnosi krenu fantastično, a završe se dramatično. Šta otkiva astrologija na osnovu znakova i pozicije planeta? Ko se sa kim slaže i koliko može da traje određen odnos?

Ko je s kim?

Najčešći način da vidimo ko se sa kim slaže je na osnovu elemenata kojima znakovi pripadaju. U astrologiji se zna da se vodeni znaci (Rak, Škorpija, Ribe) slažu sa međusobno i sa zemljanim znacima (Bik, Devica, Jarac) a ne slažu se sa vatrenim znacima (Ovan, Lav, Strelac) kao i sa vazdušnim (Blizanci, Vaga, Vodolija) koji se međusobno slažu. Dakle, zemlja i voda se slažu. Vatra i vazduh takođe. Voda natapa zemlju, pa ona tako postaje plodna, a vazduh raspiruje vatru da gori i zato se oni međusobno slažu.

Međutim, teško idu zajedno voda i vatra, jer će voda da ugasi vatru, ili će voda da ispari na vatri. Zato se teško slažu Ovan i Rak, Lavi i Škorpija, Ribe i Strelac, ili ako su međusobno isprepleteni drugim kombinacijama. U astrologiji se kaže da su oni u Zodijaku u kvadratu, to jest da su 90 stepeni udaljeni jedan od drugog. Svi znaci udaljeni 90 stepeni jedan od drugog su u sukobu. Takođe, zemlja ne ide sa vatrom i vazduhom.

Znaci nadmetanja

Na primer Bik (zemlja) sa Vodolijom (vazduh). Ovo su znaci totalno suprotnih elemenata i kvaliteta. Bik je fiksan, zemljani znak, pomalo trom, hedonista, voli stabilnost i sigurnost. Važne su mu materijalne stvari za sreću i zadovoljstvo. Vodolija je vazdušni dinamičan znak koji je stalno u pokretu, kako fizički tako i psihički. Nikad ne ide na sigurno, rizikuje, veliki je hazarder, živi od danas do sutra, neustrašiv je, histeričan, inteligentan, snalažljiv. Sve ovo osobine su totalno suprotne Biku i zato su ovakve veze teške ili nemoguće.

U slaganju se upoređuje znak jedne osobe i znak druge, kao i podznak jedne osobe sa podznakom druge. Ovo će nam još detaljnije reći o kvalitetu odnosa, ali ne mora da definiše ljubav i emocije. One se detaljnije definišu na osnovu uporedne pozicije Venere, Marsa, Meseca i drugih planeta. To je već detaljan ulaz u astrološku analizu za koje je potrebno stručno znanje.

Rak se slaže sa Škorpijom – a Bik sa Devicom…

Primer Bika i Vodolije sa svim suprotnostima je siguran znak sukoba. Ako bi taj Bik bio u podznaku Ovan, a Vodolija u podznaku Jarac, onda imamo opet sukobe između vatre (Ovan) i zemlje (Jarac). Dakle, duplo neslaganje po znaku i podznaku. Ovo bi već upućivalo na velike sukobe zbog potpuno suprotne prirode podznaka. Ovan nosi impulsivnu i svađalačku narav, agresivnost i strast, dok Jarac baš sve to ne voli, pa onda tera inat (Jarac), što Ovna razbesni i eto sukoba. Ovo su znaci nadmetanja, dva znaka sa rogovima koji moraju međusobno da se sukobljavaju.

Četiri elementa

Ako dobro poznajemo prirodu elemenata u astrologiji (vatra, zemlja, vazduh, voda) moći ćemo da imamo neku sliku o tome kakav će biti odnos između dvoje ljudi. Naravno da se u sve to uzimaju osobine znak i podznaka, kao i kom astrološkom kvalitetu pripadaju. Što se tiče kvaliteta, to su fiksni znaci (Bik, Lav, Škorpija, Vodolija) koji opet imaju zajedničke kvalitete, a to je trajnost, fiksnost i stabilnost u onim stvarima kojima upravljaju. To je najistaknutiji period svakog godišnjeg doba tj. njegova puna snaga; Bik-maj-fiksno proleće. Lav-avgust-fiksno leto, Škorpija-novembar-fiksna jesen i Vodolija-februar-fiksna zima.

Takođe, tu je promenljivi kvalitet znakova (Blizanci, Devica, Strelac, Ribe) i predstavljaju stalnu promenu na štagod se to odnosilo (partneri, posao, ljubav, raspoloženje, emocije i sl.) Oni se nalaze na kraju trijade i predstavljaju promene godišnjih doba. Blizanci su promena iz proleća u leto (juni), Devica iz leta u jeseni (oktobar), Strelac iz jeseni u zimu i Ribe iz zime u proleće. Njihova priroda je u sukobu sa fiksnim elementom, pa tu treba odvagati gde je veće slaganje, a gde je manje.

Na primer, Škorpija (fiksna voda) se teže slaže sa Strelcem koji je promenljiva vatra nego sa Lavom koji je fiksna vatra. Ipak im je zajednički fiksni kvalitet, pa će pre opstati Lav i Škorpija nego Škorpija i Strelac koji se razlikuju i po elementu i po kvalitetu.

Imamo i treću grupu kvaliteta, a to su kardinalni ili osnovni (Ovan, Rak, Vaga, Jarac) znaci kojima počinju godišnja doba; Ovan-proleće, Rak-leto, Vaga-jesen, Jarac-zima. Kod njih vidimo kardinalne promene. Menjaju se godišnja doba. Karakteriše ih stvaranje, preduzimljivost, iniciranje, novine i sl. Sve ovo je samo osnova da vidimo ko se sa kim slaže, bez da detaljno radimo karmičko-uporedni horoskop. Evo još nekih primera slaganja i neslaganja na osnovu čega okvirno može da se zaključi uspešnost određenog odnosa.

Jaki kontrasti

Odnosi u kojima se nađu znaci suprotnosti ili inkonjunkcije su uvek problematični za odnose i retko kada uspevaju da traju. Kod njih su sve osobine suprotne, pa se teško nalazi zajednički jezik. Evo tih kombinacija, bez obzira da li se upoređuje znak ili podznak.

Ovan-Devica je takva kombinacija. Ovan je vatren, kardinalan, brz, dinamičan, ne misli, srlja, vuku ga strasti, temperamentan, nema takta ni strpljenja, dok je Devica mirna, tiha, spora, pametna, pasivna, intelektualna, razmišlja, procenjuje, ima takta, ne srlja, već dobro premeri stvari. Već vam je jasno da ovde teško može da dođe do sklada. Još je veći problem ako je žensko Ovan, a muško Devica.

Ako ste sami – razmislite dobro o svemu…

Zbog prevelike obimnosti objašnjenja neće biti tumačenja za svaku kombinaciju, ali ovo su takođe znaci jake suprotnosti:

Bik-Vaga, Blizanci-Škorpija, Rak-Strelac, Lav-Jarac, Devica-Vodolija, Vaga-Ribe, Škorpija-Ovan, Strelac-Bik, Jarac-Blizanci, Vodolija-Rak, Ribe-Lav.

Ako uzmemo još jedan primer, shvatićete da su kontrasti prejaki da bi veza sa takvom kombinacijom znaka sa znakom i podznaka sa podznakom mogla da funkcioniše.

Na primer, Rak i Vodolija. Rak je porodičan, emotivni znak. Posvećen je kući, porodici, familiji sa kojom obično ima jaku vezu. Tradicionalan je, voli običaje, porodična okupljanja, slave i sl. Sve odluke se zasnivaju na emocijama, kojima je Rak prožet sve vreme. A šta je sa Vodolijom? Ona nije porodična, ne voli formu koju voli Rak, nije posebno naklonjena porodičnim vrednostima i braku. Svojeglava je, želi slobodu i ne voli nikakav oblik sputavanja i formu. Ako dođe do sukoba u odnosu odlazi u trenutku, bez obzira kako će kasnije da se oseća, za razliku od Raka koji teško prekida veze, jer se jako vezuje za one koje voli. Slična kombinacija su i Strelac-Rak.

Da li se neko sa nekim uopšte slaže?

Slaganje dve osobe je najbolje kada se slažu po elementu. To sam već objasnio. Još bolja kombinacija je ako im se međusobno slažu znak sa znakom a podznak sa podznakom. Na primer ako je jedna osoba Rak-Bik a druga Škorpija-Devica. Rak se slaže sa Škorpijom (dva vodena znaka) a Bik sa Devicom (sva zemljana znaka). Takođe Lav-Ribe sa kombinacijom Strelac-Rak. Lav se slaže sa Strelcem (dva vatrena znaka), a Ribe sa Rakom (dva vodena znaka). Imamo i kombinaciju kada se znak jedne osobe slaže sa znakom druge osobe, a podznaci im se ne slažu ili obrnuto. Na primer Blizanci-Devica sa kombinacijom Vaga-Strelac. Blizanci i Vaga se slažu, ali se njihovi podznaci Devica i Strelac ne slažu. U ovakvim slučajevima treba dobro odvagati prirodu samih znakova, elemenata i kvaliteta kako bismo došli do tačnog zaključka.

A šta ako je sve suprotno?

Imamo primere gde sve na prvi pogled deluje harmonično, znak jedne osobe se slaže sa znakom druge osobe, a odnos je katastrofalan, pa može da dođe i do prekida odnosa. Ima puno ovakvih primera. Objašnjenje je jednostavno, ali treba dublje ući u njihove horoskope. Treba videti same predispozicije za ljubav i jedne i druge osobe, a onda videti njihove međusobne aspekte, naročito između planeta Venera, Mesec, Sunce i Mars. Oni će da pokažu sve ono što znak i podznak ne mogu, a to je suština jednog odnosa, njihovu karmu i sudbinu. Čak i ako se međusobno slažu znak i podznak, a u uporednom horoskopu vidimo da Veneru (planetu ljubavi) napadaju od strane partnera Saturn, Uran ili Pluton, to je pokazatelj loše karme i prekida odnosa, bez obzira na znak i podznak. Ako ima i drugih sličnih pokazatelja, npr. Saturn jedne osobe na Mesecu druge, to je znak dugova, pa ovo potvrđuje nesreću u odnosu i rastanak.

Slično je ako imamo situaciju gde se znak i znak ne slažu, kao ni njihovi podznaci, a oni sasvim pristojno i lepo žive. To znači da nemaju loš uporedni i lični horoskop kada je u pitanju ljubav. Venera jedne osobe može da ima izuzetno dobar aspekt sa Jupiterom druge osobe, što je znak velike sreće u ljubavi. Ako ima i drugih pokazatelja, bez obzira na suprotnost znaka i podznaka, oni mogu da budu srećni i da trajno ostanu zajedno.

Međutim, situacija je retko tako podeljeno prikazana. Obično ima puno suprotnih aspekata u jednom uporednom horoskopu. Neki su dobri, neki loši, a neki neutralni. Vešt astrolog će da pronikne u tajne takvih relacija i da vidi šta će se dogoditi sa te dve osobe.

Ovde je takođe neophodno utvrditi da li su duše karmički povezane i da li vuku ljubav, mržnju ili neku drugu nesvesnu potrebu iz nekog prethodnog života. Sve to može da bude pomešano tako da par prolazi kroz određene situacije koje su ostale nerešene u nekom davnom životu. Važno je utvrditi kojoj kategoriji veza pripadaju te duše. Da li je to odnos karmičke veze, odnos srodnih duša, duša parova, ili su to možda blizanačke duše. Kada se sve ovo okolnosti utvrde, imaćemo jasnu sliku šta se dešava u jednom odnosu i kakva mu je sudbina. Klikni ovde

Astrolog Predrag Petković (064/117-46-38)

Foto: Pixabay

(Copyright Treće oko; ovaj tekst, kao i njegovi delovi ne smeju se kopirati bez dozvole autora i vlasnika autorskog prava)

Tesline energetske ploče