Zbog čega je vešticama potrebna metla?

Ideja da veštice mogu da lete noćnim nebom nije nemoguća, pogotovo uz malu pomoć halucinogenih masti

Magijsko letenje možda danas zvuči kao ordinarna budalaština, ali o tome postoje i naučni dokazi. Šta više, i u 21. veku postoje ljudi koji praktikuju magijsko letenje.

Srednjevekovni izvori se slažu da veštice dolaze na svoje susrete na sabat jašući metle, ali im je potrebna i magična “mast za letenje” ili “veštičiji melem”. U mnogim receptima za spravljanje magijskih masti spominje se bunika (Hyoscyamus niger), biljka sivih listova i žutog cveta koja raste na đubrištima i u senci starih građevina. U medicinske svrhe, ova biljka je gajena vekovima. Herbarijum iz 1578. godine preporučuje buniku protiv bolova u ušima, ali je ona imala i daleko zlosrećniju primenu. U Hamletu, Šekspir ubija oca glavne ličnosti ekstraktom bunike sipanim u njegovo uvo dok spava.

Srednjevekovni pisac upozorava da onaj “ko uzme više od četiri lista, rizikuje da upadne u san iz koga se nikada neće probuditi”. U početku bunika izaziva vrtoglavicu i halucinacije, onda dolaze groznica, otežano disanje i nepravilan ritam srca. Petnest semenki bunike su smrtonosna doza. U manjim količinama, ova biljka izaziva delirijum i halucinacije. Nemački pivari su je koristili da bi pojačali efekte piva.

Danas znamo da bunika sadrži visoku koncentraciju alkaloida hioskimina, atropina i skopolamina. To su snažne halucinogene supstance i u prerađenom obliku ih koriste narkomani u potrazi za novim iskustvima.

Bunika (Hyoscyamus niger)

Zabeležen je i opis efekata koje izaziva pušenje bunike: “Iskusio sam opojni osećaj letenja. Protivteža zastrašujućoj neminovnosti da mi se bliži kraj kombinovnoj sa razlaganjem moga tela, bila je upravo ta animalna radost letenja. Vinuo sam se u susret svojoj halucinaciji i stopili smo se u kovitlacu neverovatnih emocija.”

Mast za letenje je korišćena za spoljnu upotrebu: “namazali su se ispod pazuha i po ostalim delovima tela obraslim dlakom” – zabeležio je hroničar u 15. veku. Drugi beleže da je i drška metle bila namazana mašću za letenje, a potom bi je veštica zajahala. Moderni pagani potvrđuju da su aktivne komponenete bunike izuzetno efektne ukoliko se primene na ovaj način.

Aleksander Kalkin je detaljno analizirao masti za letenje u svojoj knjizi “Mogu li veštice da lete – biohemijski vodič kroz srednjevekovne rituale”. Dr Erih Pohart sa univerzitete u Getingenu je otišao još dalje. Masti za letenje je isprobao na sebi, i zabeležio svoje halucinogeno iskustvo letenja kroz vazduh, prikaze orgijastičkih rituala i surete licem u lice sa demonima i čudovištima.

Sve ovo nedvosmisleno navodi na zaključak da je veštičji let bio obična halucinacija izazvana bunikom. Canon Episcopi, latinski tekst koji je sve do 13. veka bio zvanična doktrina crkve, proglašava obmanom i jeretičkim verovanje “poročnih žena da mogu da lete širinom zemlje”.

Malleus Maleficarum, priručnik za pronalaženje i progon veštica iz 1486. godine zauzima potpuno suprotan stav, insistirajući da su veštice itekako sposobne za fizički let. Autori citiraju brojne očevice letenja uz pomoć vradžbina, ali i Bibliju (Matej 4:5-8) u kojoj đavo odnosi Isusa visoko da bi mu pokazao kraljevstva sveta. Iako se slažu da autoritativni Canon Episcopi tvrdi da veštice lete samo u svojoj mašti, autori Malleus Maleficaruma pitaju: “a ko je toliko budalast pa da iz ovoga zaključi kako one ne bi mogle da se i telesno prevezu?”

Iako naučnici tvrde da su efekti masti za letenje u potpunosti rezultat halucinacije, moderne veštice se ne slažu. Mada let pomoću masti na bazi bunike nije fizičkog tipa, tvrde veštice 21. veka, on omogućava duhu da se projektuje u vidu autentičnog vantelesnog iskustva.

Bunika nije i jedini sastavni deo masti za letenje. Često su joj dodavani beladona, jedić i kukuta, supstance koje snažno utiču na mozak. Neki savremeni recepti sadrže i dodatke u vidu opijuma ili kanabisa. Da bi se napravila magijska mast za letenje, potrebna je pre svega osnova. U savremenim verzijama to je ulje, ali oni jezoviti srednjevekovni originali su preporučivali masnoću nekrštenog muškog deteta.

Kako bilo, tek Internet je krcat receptima za spravljanje magijskih masti koje predstavljaju “efikasnu pomoć pri astralnim putovanjima i psihičkim projekcijama”. Ali uvek postoji i upozorenje; uz pomoć ovih supstanci putujete na sopstveni rizik…

Tesline energetske ploče